2015. szeptembertől aktuális információk

A Chrome böngésző túllépett a 45-ös verziószámon. Emiatt az acrobat pdf plugin ezen verzióban már nem működik. Ez érinti a kivilágítási funkciót, továbbá a pdf-néző megjelenítési és elrendezési beállításait. Ezen funkciók használatához kérjük használja a Mozilla Firefox vagy Internet Explorer 9-nél újabb verziójú böngészőket.

2015. májustól aktuális információk

Amennyiben azt tapasztalja, hogy az online adatbázisainkban, vagy lokális kiadványainknál a kép vagy a pdf nem jelenik meg megfelelően, vagy egyáltalán nem jelenik meg, akkor ellenőriznie kell a böngészője beépülőinek (plugin-ek) meglétét és engedélyezett státuszát. A jelenség a legfrissebb (42-es) Chrome böngészőt és a Mozilla Firefox-ot is érintheti.

A Chrome böngészőben, amennyiben 42-es vagy frissebb, de 45-ésnél régebbi változatot használ, írja be a címsávba a chrome://flags/#enable-npapi címet, majd Enter. Ezen az oldalon az „Enable NPAPI” beállítást be kell kapcsolni (Enable gomb, ld. kép); majd a képernyő bal alsó sarkában a felugró ablakban az újraindtásra kell kattintani. Manuálisan is újra lehet indítani a Chrome böngészőt, ekkor a tálcán levő Chrome ikonra kell jobb gombbal kattintani, majd a kilépést választani, ezután pedig a Chrome-t elindítani. Újraindítás után ellenőrizni kell a beépülők állapotát.

A beépülőket a chrome://plugins címen kell ellenőrizni. Mind az „Adobe Reader”, mind pedig az „AAGISView Link” bejegyzéseknél engedélyezve kell lennie a beépülőnek, illetve be kell pipálva lennie az „Always allowed to run” (Mindig engedélyezve) jelölőnégyzetnek (ld. kép). Amennyiben mindent rendben talál, akkor az adatbázis oldalt érdemes frissíteni (F5 gomb).

Firefox böngésző esetén az about:addons sort kell beírni a címsávba (ld. kép), vagy az Eszközök -> Kiegészítők menüpontot választani. Ezen az oldalon az „AAGISView Link” illetve az „Adobe Acrobat” sorokban kell jobb oldalon beállítani a legördülő menüből a „Mindig aktiválja” opciót (ld. kép). Érdemes ellenőrizni ezenkívül, hogy a Firefox az Adobe beépülőt használja a PDF-ek megjelenítéséhez. Ezt az Eszközök -> Beállítások Alkalmazások fülön lehet ellenőrizni. Nyelvbeállítástól függően a „Hordozható Dokumentumformátum (PDF)” vagy „Portable Document Format (PDF)” sort kell keresni, és a jobb oldalon az „Adobe Acrobat használata (Firefoxban)” beállítást választani (ld. kép), majd „OK”-val nyugtázni a beállítást. Ezután érdemes az adatbázis oldalát frissíteni (F5 gomb).

Bevezető

Az Arcanum keresőprogram és PDF megjelenítő program összes funkciójának használatához az Adobe Reader böngészőbe beépülő segédprogram (plug-in) szükséges.

A modern böngészők rendelkeznek saját PDF megjelenítővel (Chrome, Firefox), ezen megjelenítők azonban nem kompatibilisek a programunkkal; csak az alapfunkciók érhetők el használatuk során. Ezért ajánlott az Adobe Reader plug-in használata a böngészőben, viszont az említett böngészők alapértelmezett megjelenítője a saját PDF megjelenítőjük.

A következő útmutató segít a beépített PDF megjelenítők kikapcsolásában és az Adobe Reader PDF plug-in bekapcsolásában. Ha még nincs telepítve, szerezze be az Adobe Reader-t az alábbi weboldalról: http://get.adobe.com/reader/ és telepítse számítógépére.

Firefox böngésző beépített PDF-olvasójának kikapcsolása

  1. Navigáljunk el a Firefox beállításaihoz (Eszközök -> Beállítások).
  2. Az "Alkalmazások" fülön keressük meg a bal oldali oszlopban a PDF sort, aminek a teljes neve általában "Adobe Acrobat Document(application/pdf)", de lehet, hogy csak simán "Portable Document Format (PDF)"
  3. A jobb oldalon válasszuk ki a legördülő menüből a használni kívánt alkalmazást, ami az "Adobe Acrobat használata (Firefoxban)"

Google Chrome böngésző beépített PDF-olvasójának kikapcsolása

  1. A címsávba írjuk be, hogy „chrome:plugins”.
  2. Keressük meg a „Chrome PDF Viewer” bejegyzést és kattintsunk a Kikapcsolás gombra.
  3. Ekkor automatikusan (ha telepítve van) bekapcsolódik az „Adobe Reader” plug-in, de ha mégsem, akkor kattintsunk az Engedélyezés gombra, valamint tegyünk pipát a „Mindig Engedélyezve” mellé.